VÄLJ KLIMATSMART MAT – FÖR MILJÖN OCH PLÅNBOKEN

De allra flesta av oss har ganska bra koll på att vi lever i en tid där naturen och vår miljö påverkas väldigt mycket av oss människor och vår livsstil. Därför vill också många av oss göra något konkret för att minska vår påverkan på klimatet. Men vad ska man göra då?

Ibland känns det som om det inte är lönt för den enskilda individen att göra någon livsstilsförändring, eftersom till exempel industrins påverkan är så oerhört mycket större. Men det är en farlig och falsk känsla. För det är faktiskt den enskilda människans val som i slutänden har störst inverkan på vår omgivning. Här kommer några konkreta tips på vad du kan göra för att känna att du bidrar till en bättre miljö.

KÖP LOKALPRODUCERAT

Det allra bästa tipset för att göra en insats för miljön är faktiskt att handla allt som går lokalt. Åtminstone om du bor i Sverige. Sveriges djurhållning och råvaruproduktion är bland de renaste i världen, både med och utan eko-märkning. Genom att handla lokalproducerade råvaror kommer du automatiskt att leva mer i samklang med naturen, eftersom du då kommer följa årstidens växlingar i vad som är tillgängligt.

Förutom det minimerar lokalproducerade råvaror även transportpåverkan på naturen, vilket också är en fördel.

Men en smart sous vide kan du skapa festrätter på det som finns tillgängligt, året runt. Samtidigt gör du dig, dina lokala producenter och miljön en tjänst. En win-win-win situation, helt enkelt.

ANVÄND DET DU HAR

Vi människor behöver minska vår konsumtion av saker för att förbättra vår miljö. Allting som tillverkas kräver resurser i form av el, rening, vatten och råvaror. Om vi alla minskar vår, i mångt och mycket onödiga, konsumtion kommer företagen producera mindre och därmed påverkan miljön mindre.

Istället för att köpa nytt kan du återbruka redan tillverkade saker, till exempel genom att köpa begagnat eller fynda på loppis. Självklart ska du också se till att använda de saker du redan har. Laga och lappa vid behov, och använd plagg och prylar så länge det går.

Om du har för mycket saker, eller saker du inte använder, kan du använda dig av KonMari-metoden för att rensa bland allt. Spara bara sådant som ger dig tokimeku, det vill säga något som ger dig glädje. Sälj eller skänk bort sånt du inte använder. Sådant som du inte är säker på lägger du för sig, och sparar en bestämd tid, innan du återigen känner efter om det ger dig glädje och ska sparas, eller om du kan göra dig av med det.