BUNKRA UPP MED ETT ORDENTLIGT HEMMA-APOTEK INFÖR HÖSTEN

Snart är hösten här, och med den kommer massor med nya äventyr och utmaningar. För barnen betyder det att skola eller förskola börjar igen och alla kompisarna samlas. För de vuxna är det dags att avsluta semestern och ställa om hjärnan till arbete.

Sensommaren och hösten är en härlig tid med en känsla av nystart. Det gäller att ta vara på den så långt det går. Och om det skulle hända en olycka är det smart att ha ett välfyllt förråd av apoteksartiklar hemma.

Så, vad behövs i apotekslådan för att du ska klara av de flesta situationer då?

FÖRBAND OCH PLÅSTER

Alla som har barn vet att plåster är ett av de bästa botemedlen mot nästan allt. Ett plåster kan hjälpa mot både skrubbsår och bulor på barn. Plåster finns med många roliga motiv, och i flera storlekar. Ha alltid ett stort lager hemma, det kan decimeras fortare än du tror.

För större skador är det bra att ha sårtvätt och förband hemma. Skavsårsplåster är också en bra artikel att ha tillgängligt.

FÅ BUKT MED OBEHAGLIGA DJUR

De flesta barn får springmask någon gång. Symptom av springmask är att det kliar i stjärten, framför allt på natten. De är inte farliga, och du blir av med dem genom att behandla med en engångsdos tabletter. Behandla hela familjen, och upprepa behandlingen efter 2-3 veckor.

Någon gång varje termin brukar skolor och förskolor drabbas av löss. Luskamma hela familjen för att kontrollera vem som har drabbats. Behandla med lus-schampo, så blir du av med både lössen och deras ägg.

FEBERNEDSÄTTANDE OCH SMÄRTSTILLANDE

Små barn får lätt feber, och då kan det vara skönt att ge dem febernedsättande för att försöka lindra lite. Om barnet har ont är det bra att smärtlindra lite.

Se till att du har ett par olika sorters värktabletter hemma. Paracetamol och ibuprofen är bra att ha och välja mellan. Har du små barn finns det barn-versioner att köpa.

Lokalbedövande kräm är bra att ha när du behöver ta ut stickor som fastnat i barnen, eller om de har fått ett insektsbett som smärtar. Även Salubrin är bra att ha vid insektsbett, sveda från brännässlor eller brännmaneter.