PLATSER ATT BESÖKA PÅ GOTLAND

Det finns massor av fantastiska platser att besöka på Gotland. Här kommer några av dem…

VISBY

Visby är en av de främsta anledningarna att Gotland är ett så älskat besöksmål. Vi förstår varför. Under våra många besök till medeltidsstaden har vi förälskat oss mer och mer i de gamla byggnaderna, ruinerna, gränderna, parkerna och strandpromenaden för varje gång.

ROMAKLOSTER

Roma eller Romakloster är en ort som ligger cirka 2 mil utanför Visby. Det är en tätort men med en utbredd landsbygd. På denna plats finns de historiska byggnaderna Roma kungsgård och Roma klosterruin. Förr var Roma Gotlands största järnvägsknut och idag finns en gammal museijärnväg kvar. På orten finns dessutom romantiska ödekyrkor, mysiga caféer och ett handelsbodsmuseum.

BLÅ LAGUNEN

Ön Gotland är känd för sin vackra kalksten. Stenen har man genom historien brutit från så kallade kalkstensbrott. Blå lagunen är ett kalkstensbrott som nu har blivit en av de populäraste badplatserna på Gotland. Namnet ”Blå lagunen” kommer från det pärlemorsblå vattnet i brottet – vatten som är riktigt ljumt och skönt att bada i.

FÅRÖ

Fårö är en liten ö utanför Gotlands norra kust. Naturen på den lilla ön är karg. Längs vägarna skjuter fiskeskjul och raukar upp i landskapet. Platsen måste upplevas för att du ska få en känsla för den. Under högsäsong finns det bra campingplatser och caféer runtom på ön. Sudersand Resort är en av våra självklara favoriter. Ät gott, spela minigolf, basta och bada i bräckt vatten! Så hur kommer du till Fårö? Med en gratis färja som går ofta från morgon till kväll.

GOTEMHAMMAR

Vid Gotemhammar på Gotland finns en vidsträckt stenstrand. Dit åker du inte nödvändigtvis för att bada – det är inte så skönt att gå barfota på stenarna. Så varför ska du bege dig till Gotemhammar? Platsen ger en uppfriskande havsupplevelse och bland de oräkneliga stenarna döljer sig fossiler från svunna tider. Leta och känn på fossiler!