SEGLA TILL GOTLAND

Alla älskar vi Gotland och det är en underbar plats att segla till. Några populära utgångspunkter inkluderar Nynäshamn, Arkösund, Landsort (Norrhamn på Öja), Harstena och Idö utanför Västervik. Vi tenderar att tänka på Visby direkt när vi tänker på Gotland, men om du kommer in till Gotland med en segelbåt kan du också lägga till vid Lickershamn ungefär 15 mil norr om Visby.

Beroende på när du bestämmer dig för att segla till Gotland varierar så klart väder och vind, men det gäller att alltid ha full koll på vädret när man är ute på sjön. Med en bra seglarjacka som är vattentät kan du hålla dig varm även om det skulle börja regna. Men det är ändå smart att välja en dag när vädret är lugnt och härligt, någonstans mellan 5-8 m/s.

Kom ihåg att ha med dig all viktig säkerhetsutrustning, klädombyte, mat, vatten och ett litet seglarapotek med plåster, tabletter och sjösjukemedicin. Andra självklara tillbehör inkluderar livflotte, GPS och sjökort i papper. För när man är ute på sjön, även om man inte ska färdas så långt, så lönar det sig alltid att vara på den säkra sidan. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och bunkra upp på det som kan rädda ditt liv och göra resan smidig och njutbar. Ha gärna nödraketer på båten som en billig försäkring. Det är enkelt fixat och sedan finns de där utifall det skulle ske någonting. EN VHF är också bra att ha med en antenn i masttoppen.