MEDELTIDSSTADEN VISBY PÅ GOTLAND ÄR SOM HÄMTAD UR EN SAGA

Visby på Gotland omgärdas av en ringmur från medeltiden. Utanför ringmuren finns både havskusten med strandpromenaden och modern stadsbebyggelse med praktiska parkeringsplatser. Staden utanför och innanför ringmuren är som två olika världar. Om du tänker dig en gammal saga som Narnia eller Alice i Underlandet är det precis samma sak när du går genom portarna i muren. Där innanför väntar en fantastisk upplevelse med anor ända tillbaka till medeltiden. Faktiskt finns mycket av den medeltida stadsbebyggelsen kvar.

HISTORISKA BYGGNADER OCH RUINER ÖVERALLT I VISBY

Här och var skjuter ruinerna från medeltida kyrkor upp i Visbys stadslandskap. Förr i tiden dominerades stadsmiljön av de många klockljuden och tornen. Idag anar du det förflutna i de murgrönaklädda ruinerna, som ger hela staden ett romantiskt skimmer.

Merparten av bostads- och butikshusen byggdes också under medeltiden, när Visby inte bara var Gotlands rikaste stad utan även en av Sveriges rikaste städer. Numera är husen målade i alla tänkbara färger och du kan beskåda dem när du vandrar längs de smala kullerstensgatorna.

Om du vill lära dig mer om Visbys, och hela Gotlands, historia kan vi varmt rekommendera ett besök till det historiska museet Fornsalen. Museet ger guidade turer såväl inne i Fornsalen som i staden innanför ringmuren. Guiderna är utbildade arkeologer och historiker och mycket kunniga om Visbys historia.

BRA SHOPPING- OCH MATSTÄLLEN

Visby är en perfekt stad att strosa runt och mysa i. Medan du strosar och myser finns möjlighet att shoppa souvenirer, mode och vintage – vi älskar secondhandbutikerna i Visby!

Det finns också möjlighet att äta gott på de otaliga matställena i staden, där restauranger huserar i de gamla byggnaderna och ruinerna. Från crêpes till pizzor och tapas till sushi – säg vilket kök som inte ryms innanför muren!

Vad gäller Visby på Gotland har vi alltid två magar: en för den utsökta restaurangmaten och en för den smaskiga, inhemska Guteglassen.