SAKER ATT GÖRA I VISBY PÅ GOTLAND

Vilka saker finns att göra i Visby på Gotland?

STADSVANDRING INNANFÖR RINGMUREN

Visby på Gotland är en upplevelse i sig. Framför allt innanför den medeltida ringmuren. Som så många andra småstäder upplevs Visby bäst till fots. Till fots kan du nämligen stadsvandra i de gamla gränderna och upptäcka den ena sevärdheten efter den andra. Det finns till exempel flera kyrkoruiner du kan besöka – mitt i staden. Du behöver inte betala inträde för att gå in ruinerna och kan göra det när du än känner för det.

MUSEIBESÖK I FORNSALEN

Gotlands museum Fornsalen ger besökarna en bra känsla för Gotlands och Visbys historia. Där finns bland annat igelkottsflickan från stenåldern, de gamla gotländska bildstenarna, vikingatida silverskatter samt medeltida vapen, rustningar och föremål. Fornsalen är öppen från klockan 10 till 18, måndag till söndag under högsäsong. Under högsäsong finns två guidade turer per dag, en på svenska och en på engelska. Dessa turer ingår i entrépriset på 120 kronor.

BLOMSTERPRAKT I BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

Almedalen och Botaniska trädgården är de två största och finaste parkerna i Visby. Om valet står mellan ett besök i Almedalen och Botaniska trädgården skulle vi välja det sistnämnda alternativet alla gånger. Botaniska trädgården i Visby är som en egen liten blomstervärld men också med en kyrkoruin, urgamla träd och underbara blomrabatter. Parken ligger alldeles intill strandpromenaden och havet. Gå ut genom muren och vila i någon av hängmattorna vid strandkanten eller fortsätt till den lilla sandstranden vid Almedalen. Därifrån kan du bada i bräckt vatten.

BESÖK I SANKTA MARIA KYRKA

Visby domkyrka eller Sankta Maria kyrka är till skillnad från de många kyrkoruinerna i staden helt intakt – och vilken praktfull kyrka det är! Både utvändigt och invändigt skimrar den gotländska kalkstenen och de färgglada mosaikfönstren. Domkyrkan är öppen för besök året runt men det är särskilt roligt att gå dit på söndagar, då det hålls mässa i kyrkan.