GOTLANDS NATUR – VACKER ÄVEN PÅ VINTERN

Gotland är för många känt för två saker: det är Sveriges största ö och det är en plats dit man åker på sommaren. Och visst, det är förstås sant. Men faktum är att den gotländska naturen gör sig lika bra, om inte ännu bättre på vintern. Så vi rekommenderar verkligen ett besök på vintern också, för att få uppleva en annan sida av ön än den varma och turistfyllda som ett sommarbesök innebär.

För att verkligen uppleva den gotländska naturen tycker vi att du ska ta med vandringsskorna och varma kläder. Det finns mängder med vandringsleder på ön, och om du skulle vilja kan du till och med vandra runt hela Gotland, längs med havet. Glöm inte solkräm och några snygga vattenflaskor så du slipper solbränna och uttorkning. Ja, och så en härlig matsäck, förstås!

Här nedan tipsar vi om ett par vandringsleder som ger dig en första smak för hur Gotland ser ut på vintern.

FÅRÖ – HELGUMMANNENS FISKELÄGE

Om du tar dig till Fårösund på norra delen av Gotland kan du ta bilfärjan till Fårö. Väl på Fårö åker du vidare norrut, upp till naturreservatet Digerhuvud. I naturreservatet ligger Helgumannens fiskeläge. Här landade jordbrukande bönder den fisk de behövde under den några veckor långa fiskesäsongen under 1800- och tidigt 1900-tal.

Med start i fiskeläget finns det två vackra vandringsleder som låter dig komma nära den säregna naturen på Fårö. Den ena leden är 12 km och passar bra för en halvdagsvandring och den andra är 22 km. Den längre turen klarar du av på en heldagsvandring.

VANDRA RUNT VISBY RINGMUR

En betydligt kortare vandring, ja nästan mer som en promenad, är att gå längs med ringmuren som omgärdar Visby. Om du bor på hotell i Visby är det här en perfekt morgon- eller kvällspromenad med sina knappa fyra km.

Under den korta vandringen får du gå både längs havet och längs gräsfält som är knastrigt frostiga eller täckta med vit fluffig snö. Hela vägen kan du höra historiens vingslag och känna dig närmare medeltiden. Tänk att det gick människor på samma ställe som du går nu redan för nästan 1000 år sedan!