SÅ GÖR DU FÖR ATT SLIPPA BLI FÖRKYLD I JUL

Nu är det snart jul, med jullov, julafton och nyårsafton alldeles runt hörnet. Men innan dess är det massor som ska hinnas med – på jobbet ska året avslutas och summeras, hemma ska julmaten lagas, klapparna ska köpas och slås in, och hela huset ska julstädas, och… Känns det igen? För visst är det så att vi anstränger oss så hårt för att blir klara och hinna med allt att vi glömmer att njuta? Och ovanpå allt kommer ju förkylningen som ett brev på posten när vi väl slappnar av efter att ha spurtat in de där sista grejerna.

Men för att det här året ska bli bättre, och för att vi ska få fira jul utan nässpray och värktabletter så kommer här våra bästa tips för att undvika förkylningar. Vi vet att det är lite i sista minuten, men det är bättre att försöka än att låta bli helt.

GOD SÖMN OCH HANDHYGIEN

Alltså, de här klassiska tipsen är ju klassiska för att de faktiskt fungerar.

Tvätta händerna ofta. Det är viktigare att du torkar dem ordentligt efteråt än att du använder tvål varje gång.

Med tillräckligt mycket sömn fungerar ditt immunförsvar bättre och hjälper dig att mota bort virus du utsätts för. Men visst, veckan innan jul ÄR det svårt med sömn, men försök att prioritera den. Se gärna nästa stycke för prioriteringstips.

GÖR EN LISTA

Eller för all del, gör flera listor. Skriv upp allting som ska göras, både hemma och på jobbet. Stäm av hemma-listan med din partner, så ni är överens om vad som ska göras. På jobbet pratar du av med din chef om du behöver hjälp att prioritera bland det som står på listan.

Även om du tycker att det blir oändligt långa listor, så hjälper de dig att få överblick och strukturera bland allt. När du tittar på det du har skrivit blir det oftast lättare att avgöra vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt och vad du faktiskt kan hoppa över, eller säga nej till.

Och vi inser också att det är svårt att göra det här en vecka innan jul. Så till nästa år är vårt tips att du gör listorna tidigare, för då blir det lättare att fördela om uppgifter både hemma och på jobbet.