GOTLAND – EN TRÄDGÅRDSÖ

I början av sommaren blir det tydligt för alla och envar som besöker Gotland att det är en ö fylld till brädden med blommor och trädgårdar. Att Visby kallas för rosornas stad vet de flesta, men att stora delar av ön är full med blommande trädgårdar, både offentliga och privata, kanske inte alla känner till.

15 – 23 juni infaller Trädgårdsveckan 2019. Då kommer en del privata trädgårdar på ön öppnas upp för allmänhetens beskådan. Vilka trädgårdar som deltar kommer meddelas online.

Om du inte kan delta under Trädgårdsveckan finns det ändå gott om möjligheter att beskåda vackra trädgårdar, i de offentliga trädgårdarna på ön.

VISBYBOTAN – BOTANISKA TRÄDGÅRDEN I VISBY

Den mesta kända av de offentliga trädgårdarna på Gotland är De Badande Wännernas (DBWs) botaniska trädgård. I den botaniska trädgården råder zon 1-odlingsklimat vilket gör att den kan stoltsera med exempelvis näsduksträd, kejsarträd och tulpanträd. Trädgården har legat på samma plats i mer än 150 år.

Den 2,5 hektar stora trädgården ligger skyddad av både träd och ringmuren, vilket samverkar till det gynnsamma odlingsklimatet. Här finns både en örtagård och ett rosarium samt ett lusthus. Trädgården är väldigt överskådlig, och du ser mycket av den redan från entrén. En fantastisk mur av murgröna finns i den södra delen.

Det kostar inget att besöka Visbybotan, men däremot är de guidade turerna avgiftsbelagda.

KRUSMYNTAGÅRDEN

Krusmyntagården ligger en liten bit norr om Visby, nästan vid havet. Här finns över 200 örter och läkeväxter samlade i en vacker örtagård. All möjlig information om växterna som innefattar trolldomsörter, kryddväxter och växter för vederkvickelse finns i ett häfte som du kan köpa på plats.

Det är fri entré till Krusmyntagårdens örtagård. På Krusmyntagården finns det även en restaurang som erbjuder mat av lokalproducerade råvaror. I butiken finns det runt 100 kryddblandningar att välja mellan, men även gotländska matvaror som bland annat salmbärssylt, tryffelsalt och honung.

KÖRSBÄRSGÅRDEN

Längst ned på södra Gotland finns Körsbärsgården. Här finns ett rosarium med runt 40 gamla sorters rosor, en fruktträdgård, en örtagård och en perennträdgård med bland annat växter för färgning.

Trädgården har återigen sin ursprungliga form, efter att ha legat vilande under de sista åren av Signe Enströms liv. Hon odlade trädgården i nästan femtio år, och efter hennes död vid runt 90 års ålder gjordes ett krafttag för att återställa den till sin forna glans.

Körsbärsgården är inte bara en trädgård, utan även en konsthall, skulpturgalleri och paviljonger, omgivna av en skulpturpark. Bistron på Körsbärsgården rekommenderas av White Guide och kocken härstammar från Sardinien vilket avspeglas i menyn som fylls med medelhavssmaker.