KÖPA HANTVERK OCH SOUVENIRER PÅ GOTLAND

Vad ska du ta med dig hem från Gotland?

KRÄNKU TE, GOTLÄNDSKT ÖL OCH DELIKATESSER

En viktig del av själva upplevelsen på Gotland är att smaka på de ”inhemska” delikatesserna. Medan Guteglassen helt klart gör sig bäst att ätas just på ön finns det massor av smått och gott du kan köpa med dig hem som souvenirer.

Kränku te är en tebutik i Visby och ett varumärke för gotländskt te. Guteblandningen är det mest omtyckta teet och det har smakinslag av citrus och anis. Du behöver inte bege dig till Kränku Te & Kaffe i Visby för att komma över teblandningen, som även säljs i välsorterade matbutiker.

Wisby klosteröl, salmbärssylt och tryffel är exempel på andra delikatesser du kan köpa med dig hem från Gotlandsresan. Din familj och dina vänner kommer säkert bli jätteglada för presenterna – men se till att ha med dig gott hem till dig också!

HANTVERK OCH KONST

Gotland är känt för sina fina konsthantverk. Från keramik och glas till luffarslöjd och målningar – det finns en härlig blandning av handgjorda souvenirer. Vi vill tipsa särskilt om de posters med landskapsmotiv som säljs lite varstans i souvenirbutikerna och som visar Gotland från sina bästa sidor.

Visby levererar såklart förstklassiga souvenirbutiker men det är inte nödvändigtvis alltid där du hittar prylarna med stort P att ta med dig hem från Gotland. På orten Romakloster finns många bra hantverksställen – i synnerhet vid Roma kungsgård och Roma klosterruin.

Gotland har överlag en livaktig landsbygd med massor av små gårdsbutiker som är öppna under högsäsong.

VINTAGE- OCH LOPPISFYND

Vi måste bara tipsa om alla vintage- och loppisbutiker på Gotland. Det finns gott om snygga secondhandprylar i Visby men vi tycker det är extra roligt att åka runt bland alla loppisar runtom på landsbygden. Om du vill fynda och/eller köpa unika gamla souvenirer finns det nästan inga bättre ställen att göra det på än i de små vintagebutikerna på ön.