KÄNN HISTORIENS VINGSLAG I VISBY

På Gotland, och kanske främst i Visby, är historien alltid närvarande. Bara genom att röra sig genom staden, kanske på en populär elsparkcykel eller till fots gör att det är lätt att föreställa sig hur det såg ut på medeltiden.

För att uppleva och lära dig mer om historien finns det några besöksmål du ska pricka in på kartan. Det är inte långt mellan dem, men det kan såklart vara skönt att stärka sig med en kaffepaus eller två längs rundan.

Tag en kopp kaffe och en bit saffranspannkaka med salmbärssylt på något av de många caférna så är du väl rustad för att uppleva Visby och det medeltida arvet.

GOTLANDS MUSEUM OCH FORNSALEN

I Fornsalen på Gotlands museum finns hela Gotlands historia samlad. Här finns fossila fynd som berättar hur Gotland kom att bli Gotland. Bildstenar och Gotlands förhistoria finns också.

Det som de flesta tänker på när man säger Gotland är dock medeltiden, och självklart finns det massor med information om medeltiden på museet. Hur Gotland växte fram som en handelsstat och inbördeskriget på ön 1288 utgör hörnpelarna i utställningen.

I skattkammaren finns världens största silverskatt från vikingatiden.

DOMKYRKAN

Om du är det minsta lilla historiskt intresserad måste du besöka Visby domkyrka, S:ta Maria. Kyrkan började byggas i slutet av 1100-talet, men färdigställdes först 1225. Anledningen till att kyrkan byggdes var för att tyska handelsmän skulle ha en kyrka. Då St Nicolai hade brunnit blev det istället en delad kyrka mellan den tyska och den gutniska församlingen.

Kyrkan har byggts till och restaurerats i omgångar ända fram till vår tid, så byggnadens stil har ändrats flera gånger.

RINGMUREN, VÄKTARGÅNGEN OCH KRUTTORNET

Visbys mest kända riktmärke är ringmuren. Den påbörjades på 1200-talet och blev färdig på 1300-talet. Det är en stenmur som är nästan 3,5 km lång, och det går fortfarande att promenera på den.

Gå upp genom väktargången och följ muren. Du kommer få en fantastisk utsikt över havet och Nordergravar.

Kruttornet är den äldsta delen av ringmuren, och även Nordens äldsta profana byggnad. Det byggdes för att försvara Visbys norra hamninlopp.