GOTLÄNDSKA MATSPECIALITETER

När det gäller mat finns det en mängd gotländska specialiteter som du inte får missa när du är här på besök.

Eftersom Gotland är en ö och därmed omgiven av vatten har fisk alltid varit en viktig del av den gotländska kosten, och det märks än idag. Man har också varit tvungen att vara självförsörjande, och det innebär att en del av det gamla gotländska köket tar hand om hela djuren, utan att låta något gå till spillo.

På Gotland är naturen gynnsam för fåruppfödning, och det märks tydligt i den gotländska mathållningen. Många av de klassiska gotländska kötträtterna är baserade på just får- eller lammkött.

Naturen och landskapet på Gotland är unikt i Sverige, och därför finns det till exempel kajp och salmbär på Gotland, men bara där. Kajp är ett slags lök, och om du inte hittar det kan du ersätta med purjolök i recepten. Salmbär kallas ibland blåhallon, och är ett bär som är släkt med björnbär. Om du inte har tillgång till salmbär kan du ta just björnbär istället.

KÖTT

En av de allra mest välkända och klassiska gotländska rätterna är lammsmäcka. Lammsmäcka är köttfärsbiffar, baserade på lammfärs och potatis som mals tillsammans. De smaksätts med salt, peppar och krossade senapsfrön och eventuellt vitlök och örtkryddor. Lammsmäcka serveras med potatis, ibland potatismos, och kajpsås. Kajpsåsen görs på kajp, crème fraiche och grädde och kryddas med salt och peppar.

FISK

En klassisk fiskrätt på Gotland är Butte. Detta är det gotländska namnet på nyfångad piggvar. Fisken kokas hel, och serveras med potatis och smält smör. Piggvar är även Gotlands landskapsfisk, så det är inte så konstigt att den har slagit sig in på den gotländska mattoppen.

Annan fisk som är vanlig på Gotland är stekt strömming. Kanske inte så unikt för just Gotland, men ändå vanligt förekommande.

DESSERT

Här kommer den – Saffranspannkakan. Saffranspannkaka är nog den maträtt som mest av alla definierar Gotland, och som alla förknippar med ön. Det är en pannkaka som baseras på risgrynsgröt som kryddas med saffran, kanel, kardemumma och mandelmassa, innan den gräddas i ugn. När den har svalnat serveras den med salmbärssylt och vispad grädde.