BÄSTA SÄTTET ATT TA SIG TILL GOTLAND

Gotland är en svensk ö i Östersjön. Till skillnad från den andra stora svenska ön Öland finns det ingen bro som förbinder Gotland med fastlandet. Detta innebär att du måste ta dig till ön antingen havs- eller luftvägen.

Det går både flyg och båtar till Gotland. Vilket av färdsätten som är bäst beror helt och hållet på vad du och ditt resesällskap föredrar. Flygen brukar å ena sidan ta betydligt kortare tid än färjorna (som inte så sällan föregås av en lång biltur).

Gotlandsfärjorna brukar å andra sidan ge dig möjlighet att upptäcka Sverige på ett förträffligt sätt, då du kan behöva göra en liten roadtrip för att komma till hamnstäderna Nynäshamn och Oskarshamn.

TA FÄRJAN TILL GOTLAND

Färjorna till Gotland – den så kallade Gotlandsfärjan – utgår från två städer: Nynäshamn mer norrut och Oskarshamn mer söderut. Eftersom Gotland finns i Östersjön ligger såväl Nynäshamn som Oskarshamn på östkusten i Sverige.

Vare sig du reser till Gotland från hamnen i Nynäshamn eller Oskarshamn tar överfarten cirka 3 timmar. Färjeturen är bekväm – ät god restaurangmat, gå på bio, shoppa loss i butiken och/eller koppla av vid de sköna sittplatserna ombord!

Gotlandsbåtarna lägger till i hamnen i Visby. Det är nästan så centralt du kan komma. Ringmuren ligger bara ett stenkast därifrån.

TA FLYGET TILL GOTLAND

Visby Airport ligger endast ett par kilometer bort från ringmuren – med andra ord väldigt centralt. Så det är smidigt att flyga till Gotland från antingen Bromma Stockholm Airport, Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport eller Malmö Airport och att ta sig in till Visby centrum.

Många väljer att ta ett Gotlandsflyg då det inte nödvändigtvis är dyrare att flyga än att åka båt över Östersjön. Dessutom kan att ta flyget spara in flera timmar i restid, om du nu bor nära någon av flygplatserna som har Gotland som destination.