ÅK RUNT OCH NJUT

För att riktigt kunna njuta av Gotland är det smart att ta sig runt och insupa de olika delarna och skiftningarna i karaktär. Både landskapet och känslan på Gotland skiljer sig mycket mellan till exempel Fårösund till Visby.

Under våren och den tidiga sommaren är det perfekt att utforska ön och känna på vilka delar som blir just dina favoriter. Om du väljer de allra varmaste sommarmånaderna kan det vara svårare att få en känsla för det, eftersom det då är mer folk överallt.

Att använda sig av en elmoped för perfektionisten är ett smart och miljövänligt sätt att uppleva hela Gotland. När du inte sitter i en bil får du dessutom en helt annan frihetskänsla som passar både årstiden och ön.

VISBY MED OMNEJD

Visby ligger på Gotlands västra sida och är öns största stad. Här samsas nattlivet med den medeltida ringmuren och mängder med rosor. Visby har både en hamn och en flygplats, så det är inte svårt att ta sig till Gotland.

13 kilometer norr om Visby hittar du Lummelundagrottan som är en underjordisk flodbädd i kalksten. Du kan gå in i grottan på guidade turer. Lummelundagrottan är också ett naturreservat.

Om du istället tar dig söderut kommer du bland annat till Suderbys golf, och om du fortsätter förbi Tofta kan du hamna på Visby golfklubb som ligger precis utanför Västergarn.

DE NORRA DELARNA

De mest namnkunniga delarna på norra delen av ön är Fårösund och Bungenäs. Naturen här är karg och blåsig, med mycket klippor och sten.

Bungenäs är ett gammalt kalkbrott och militärområde som har blivit omgjort till ett bostadsområde med arkitektritade hus som smälter in i naturen. Här får du inte köra bil, utan kan istället låna en cykel vid infarten.

Fårösund är sundet mellan Gotland och Fårö. Sundet är ungefär en kilometer brett och trafikeras av Fåröfärjan.

LÄNGST I SÖDER

Längs söderut på Gotland hittar du Hoburg, med sin stolthet Hoburgsgubben. Här finns även Sundre och Vamlingbo.

I Sundre finns en stenkyrka som är väl värd ett besök. För den fågelintresserade finns även Sundre Fågelstation där du kan få vara med om ringmärkning av flyttfåglar.

Vamlingbo Prästgård är en väl bevarad prästgårdsmiljö med en fantastisk trädgård. Trädgården är ett av Gotlands främsta besöksmål och stoltserar med rosenträdgård, köksträdgår och en ljuvlig örtagård.