UTNYTTJA GOTLANDS RÅVAROR MAXIMALT UNDER SENSOMMAR OCH HÖST

Nu stundar den härligaste mattiden, nämligen sensommaren och den tidiga hösten. De härliga svenska råvarorna är i säsong och det är lätt att laga ljuvlig mat. Rotsaker, äpple, salmbär och lamm är bara några av de härliga råvarorna som finns att tillgå.

När sommarvärmen drar sig tillbaka börjar vi längta efter mustigare smaker igen. Grytor, stekar, gratänger och låt oss för all del inte glömma ärtsoppans återkomst! Nu är det verkligen tid att låta smakerna blomma och ugnen gå på högvarv.

INTE RIKTIGT ÄN, MEN SNART – TRYFFELSÄSONGEN

Den lyxigaste råvaran av de alla, och lokalproducerad ovanpå det: TRYFFEL. På Gotland odlas den svarta Bourgognetryffeln, och den mognar lite senare på hösten.

Tryffelsvamparna växer under jord, och när de mognar avger de en speciell doft. För att hitta tryffeln präglar man hundar, eller traditionellt grisar, på tryffeldoften och låter dem visa var de växer.

INGEN INSPIRATION?

Ibland tappar vi alla köksinspirationen. Ingen mat känns rolig att laga, och det känns som allt går i samma gamla hjulspår. Men lugn, det går att ta sig ur inspirationsdippar.

Börja med att göra ditt kök till en härlig och inspirerande plats. Köp några moderna köksposters, rama in och sätt upp dem. Se sedan över ditt förråd av kokböcker. Hittar du inte någon som du genast känner att du öppna, läsa och laga något ur är det dags att hitta nya tillskott. Gå till en bokhandel, eller browsa mat&dryck-sektionen på någon av online-bokhandlarna.

Det finns mängder med matbloggar, och vill du ha snabb inspiration är det lätt att hitta på internet. Både i bloggform och på plattformar som instagram kryllar det av mat, matlagare och matbilder, för att inte tala om recept.

DRA IGÅNG EN MATKLUBB ELLER ETT MATLAG

Ett smart sätt att få mer inspiration i köket, samtidigt som det är roligt, är att laga och äta mat tillsammans. Planera en matklubb eller ett matlag tillsammans med några vänner. En gång i veckan bjuder någon av er de andra på middag.

Det här konceptet passar de allra flesta, eftersom du kan anpassa det efter deltagarna. Laga en vardagsmiddag till varandra och njut av sällskapet och att få en ny variant av något som du kanske lagat själv. Eller gör det till en lyxmiddag i veckan där maten får lov att ta tid att laga och äta.