LUMMELUNDAGROTTAN OCH MEDELTIDSVECKAN

Vad är det som gör att Gotland är så uppskattat av människor världen över? Visby är så klart ett av de främsta resmålen med sin fantastiska historia. Staden kallas för ”rosornas och ruinernas stad” och några av de äldsta fynden som har hittats i Visby dateras till 700-900-talen e. Kr. Medeltiden, som brukar definieras från 1050 e. Kr till 1500 e. Kr, är därför ett starkt tema på Gotland. Medeltidsveckan välkomnar cirka 40 000 besökare årligen med 500 evenemang och statistiken visar att 79% av alla som besöker Medeltidsveckan har varit där förut, vilket innebär att man tar del av ett mysigt community som verkligen brinner för allt som har med Gotland och medeltiden att göra.

Människor i alla världens länder som har ett stort intresse för medeltiden drömmer därför om att få resa till Gotland en vacker dag. Medeltidsveckan 2020 firades online på grund av Corona och det blev en 8 dagar lång festival med global publik som belönades med årets stora turismpris! Så om du är nyfiken på medeltidsveckan kan du möjligtvis ta del av den online 2021 om läget inte förändras. Gotland har så klart också moderna butiker där man kan köpa allt från bb-cream till mandelmjölk!

Men det är också Gotlands underbara naturlandskap som gör det till en sådan populär destination. Lummelundagrottan på Gotland är helt magisk. Denna grotta kallas också för Rövarkulan och hittas cirka 13 kilometer norr om Visby, intill Lummelunds bruk. Lummelundagrottan är Sveriges näst längsta grotta och har en gånglängd på fyra kilometer, och besöks av över 100 000 turister årligen.