MATUPPLEVELSER OCH RESTAURANGER PÅ GOTLAND

Med tanke på att det finns så himla mycket god mat på Gotland kan vi inte skriva om alla maträtter och restauranger här. Vi kan dock ge dig ett litet smakprov på vad du har att vänta dig från ditt besök på ön – som här nedanför!

GOTLÄNDSK MAT

Det finns en hel del ”inhemska” maträtter på Gotland, och vi tänker berätta om några av dem här. Lammsmäcka, butte, ugnstrull, saffranspannkaka och salmbärssylt är bara några av dem. Lammsmäcka påminner om pannbiffar med lammkött, fläskkött och mald potatis som mals och steks. Biffarna serveras vanligen med strunkamos, som är rotmos, en sås gjord på den gotländska löken kajp samt råkostsallad.

Butte är nyfångad piggvar på Gotland. Denna delikata matfisk med vitt kött serveras tillsammans med nypotatis och smält smör. Saffranspannkaka är en tjock pannkaka som är gjord av bland annat risgryn, grädde, mandelmassa, honung – och så saffran. Den serveras inte så sällan med den mycket populära salmbärssylten. Ugnstrull är skålformade surdegsbröd. Dessa brödskålar fyller man exempelvis med salt fläsk och strömming.

RESTAURANGER PÅ GOTLAND

Vare sig du äter mitt i Visby eller på landsbygden på Gotland kan du förvänta dig många smakliga matupplevelser. Somliga av dem är av första klass. Lilla Bjers Gårdskrog på landet utanför Visby är ett exempel på en helt lysande restaurang. Där kan du äta en femrätters avsmakningsmeny. I varje maträtt är en av Lilla Bjers Gårdskrogs egenodlade grönsaker i centrum. Ganska så otroliga smaksensationer utlovas hos detta matställe, där du även kan äta lunch vissa tider på året.

Gotlands landsbygd kan skryta med många häftiga smakupplevelser såsom gårdsmat och 50-talsmat i matchande miljöer. Staden Visby levererar också fantastiska restaurangmiljöer med god mat. Bad Wolf BBQ serverar grillmat, Mille Lire gourmetpizzor, Gamla Masters svenska maträtter, Crêperi & Logi crêpes och Surfers asiatisk mat. Om du äter vegetariskt eller veganskt kan vi glädja dig med att nästan alla restauranger på Gotland erbjuder veganalternativ.