BUNGENÄS

På norra Gotland, en liten bit öster om Fårösund hittar du Bungenäs. När du har parkerat bilen utanför staketet och gått in genom den rostiga grinden så befinner du dig på en 165 hektar stor halvö. Från 1906 och fram till 1963 var det ett kalkbrott. När brottet stängdes blev området istället ett militärt övningsområde för förbandet KA3. I början av 2000-talet köptes området upp av ett byggbolag som planerade för att bygga en sommarhusby med en mängd identiska hus på området. Detta förhindrades dock genom att en driftig entreprenör som hade haft ögonen på området sedan barnsben lyckades köpa loss det. Joachim Kuylenstierna inledde med att ansöka om och få K-märkning av de existerande byggnaderna på området. Efter det startade han en arkitektbyrå som har utarbetat en detaljplan för området. Tanken är att bara 10% av marken ska få vara bebyggd, för att den unika naturen ska bevaras på bästa sätt.

BEBYGGELSEN

Husen i Bungenäs är arkitektritade, och skapade så att de ska smälta in i naturen på bästa sätt. De ska heller inte ses varken från vägen eller från stranden. Det är ett uttalat mål att ingen av tomterna ska vara en strandtomt, eftersom stranden ska fortsätta vara öppen för alla besökare. Det tog arkitektfirman tre år att placera ut tomterna på rätt sätt så att de verkligen behöll områdets känsla och lät naturens inflytande vara kvar.

SERVICE PÅ OMRÅDET

inne på Bungenäs-området finns det lånecyklar för att ta sig runt med. Vill du få en bit mat i magen finns det restaurang både på Bungenäs Kalklada och i Bungenäs Matsal. Kalkladan är den mest karaktäristiska byggnaden med sina murade ugnar, och däri finns även en konsthall. Behöver du handla något så har den gamla lanthandeln öppnat igen.

STRANDEN

Nere vid stranden står gamla militärsängar kvar, och där kan du lägga dig för att vila, eller se molnen fara förbi. Vill du hellre klättra runt på kalkstensklipporna är det alternativ. På vinterhalvåret är Bungenäs strand ett Mekka för surfare, och har varit så länge, även om man förr fick smita in på det inhängnade området för att få tillgång till vågorna.